Geen resultaten Resultaat: Resultaten:
becommerce gecertificeerd
Deze winkel is onafhankelijk gecertificeerd en biedt 30 dagen geld-terug-garantie Meer informatie

Meer informatie +

Waarom huidverzorging?

De verzorging van ons lichaam, onze hygiëne en lichaamscosmetica zijn voor ons vanzelfsprekend. Douchen, wassen en onszelf verzorgen is in de eerste plaats voor ons welzijn. Lichaamsverzorging en cosmetica zijn echter ook een uiting van sociale consideratie: dagelijks douchen, wassen en verzorgen met geurige stoffen minimaliseert onze lichaamsgeuren en maakt ons uiterlijk zo aangenaam mogelijk. Dit is vooral waardevol in het internettijdperk, waarin ontmoetingen en vooral eerste contacten vaak dubbel tellen.

Onszelf niet verzorgen is echter ook problematisch voor onze gezondheid. Als je huid dof en schilferig, droog en ruw is of vet aanvoelt, moet je haar verzorgen. Vooral het gezicht en de handen worden voortdurend blootgesteld aan irriterende omgevingsfactoren zoals de zon, vuil en stofdeeltjes. Ze reageren vaak gevoelig en er kan eczeem of zelfs dermatose ontstaan. De juiste huidverzorging voor ons gezicht, handen en lichaam beschermt ons tegen vuil en ziekten, versterkt ons immuunsysteem en geeft ons een zachte, gladde en gezonde huid!

Een korte geschiedenis van huidverzorging

Huidverzorging met crème, water, zeep, olie of lotion wordt al sinds mensenheugenis toegepast. Mensen namen al zweetbaden en gebruikten kammen van been en hout in het Neolithicum. Rond 4.500 v.Chr. maakten de Soemeriërs zeep van oliën en potas en de Babyloniërs slaagden er voor het eerst in om zalven te maken van plantaardige aroma's, vetten en oliën. Met de ontwikkeling van de beschaving waren stoombaden en zalven nauw verbonden met rituele zuivering. Ook het kauwen van kruiden werd geritualiseerd. Er golden strikte zuiveringsregels. Een hiërogliefisch voorschrift in de Egyptische tempel van Esna stelt bijvoorbeeld dat mannen zich moeten reinigen en hun hoofd en lichaam moeten scheren voordat ze de tempel betreden.

Of het nu ritueel was, voor de hygiëne of, zoals in Egypte, Griekenland en Rome, voor het welzijn: baden en zalven, bijvoorbeeld met mirreolie, werden natuurlijk altijd gebruikt om de elasticiteit van de huid te behouden. Dit komt omdat het dunne laagje menselijk vet niet bestand is tegen extreme weersomstandigheden. Oliën is ook altijd bescherming tegen de zon.

Van het middeleeuwse badhuis tot huidverzorgingscosmetica

In de middeleeuwen, die werden gekenmerkt door oorlogen en epidemieën, ging de oude kennis over kanalisatie en hygiëne verloren. Genezers, artsen en geestelijken zoals de heilige Hildegard von Bingen (1098-1179) moesten kruidenformules creëren en toedienen. Terwijl de adel in de barokperiode tot aan de Renaissance eau de toilette gebruikte in plaats van zich te wassen met het vaak besmette water, waren de badhuizen beruchte ontmoetingsplaatsen voor het gewone volk. Pas toen de bacterioloog Robert Koch (1843-1910) ontdekte dat ziektekiemen en het daaruit voortvloeiende besmette water de oorzaak waren van ziekten en niet vervloekingen, zonden of bepaalde groepen mensen.

Aan het einde van de 19e eeuw ontwikkelde de verzorgingscosmetica zich samen met de epidemische hygiëne. Sauna's en baden beleven een renaissance. Kapsalons, apotheken en schoonheidssalons gaven aanleiding tot cosmetica- en huidverzorgingsstarters, waarvan er veel uitgroeiden tot wereldwijde bedrijven: Shiseido (1872, Arinobu Fukuhara), Elizabeth Arden (1910, Florence Nightingale Graham) of WALA (Rudolf Hauschka, 1935). Na de Tweede Wereldoorlog bleef de cosmeticabusiness bloeien: met Estée Lauder (1946), Babor (1965) of Börlind (Annemarie Lindner, 1959).

Van kruidenoliën en bleekmiddelen

In de loop der decennia zijn natuurlijke stoffen en synthetisch geproduceerde cosmetische ingrediënten samengesmolten tot steeds nieuwe actieve ingrediënten. Of het nu gaat om schoonheidslabels zoals Betty Barclay of Chanel, cosmeticagiganten zoals L'Oréal of biologische nichelabels zoals Nuxe: iedereen wil deel uitmaken van de cosmetische hausse en ontwikkelt voortdurend nieuwe huid- en haarverzorgingsproducten. De verzorgingslaboratoria van vandaag werken aan dezelfde vragen als de genezers uit de oudheid: Is het product effectief? Wordt het goed verdragen, is het stabiel en houdt het lang?

De Sumeriërs, Egyptenaren en Indianen experimenteerden al met oliën, kruiden, zouten en was om hun producten te conserveren. In Klein-Azië haalden ververs een van de eerste emulgatoren, Turkse rode olie, uit water en schapenmest. Loodcarbonaat, gesynthetiseerd door Egyptenaren en Grieken, was eeuwenlang populair als bleekmiddel, maar werd in 1840 erkend als giftig en in 1887 verboden in Duitsland. In plaats daarvan werd vaseline ontdekt in 1862, het in water oplosbare wolvet lanoline in 1882 en Eucerit als zalfbasis door Nivea in 1911. Hormooncrèmes, collageen en hyaluronzuur zijn de mijlpalen van antiverouderende huidverzorging - alleen ingehaald door biologische cosmetica, die terugkeren naar traditionele schoonheidsformules zoals Elisabeth von Bingen's viooltjeszalf, melk-honing en rozenolie huidverzorgingsproducten.

Welke ingrediënten worden goed verdragen, zelfs door gevoelige huidtypes?

De zogenaamde INCI, de lijst van alle ingrediënten in cosmetica, is sinds 1997 verplicht. Het geldt voor douchegels, gezichtscrèmes en lotions, maar ook voor zonbeschermingsproducten en make-up, poeders, nagellak, reinigingsmelk en -water, tandpasta en haarverzorgingsproducten. De Duitse vereniging voor huidgezondheid is het aanspreekpunt voor iedereen die meer wil weten over de ingrediënten. Een blik op de INCI-lijst laat zien dat veel ingrediënten met kritische namen gelukkig onschadelijk zijn. Dit zijn onder andere alcohol en cetylalcohol, antibacterieel koper en het ontstekingsremmende natriumzout natriumsalicylaat.

Retinol en peptiden, die beide een celopbouwende werking hebben, worden ook goed verdragen. Hetzelfde geldt voor de zonbeschermingsfilters ethylhexyl salicylate en diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate.

Vrouwen met een gevoelige probleemhuid die geen INCI hebben, kunnen ook zeker zijn van de volgende stoffen:

 • Glycerine is een bron van vocht en is ook geschikt voor mensen met een allergie.
 • Hyaluronzuur werkt tegen rimpels en bindt vocht.
 • Lecithinen hebben een hydraterende werking en versterken de huidbarrière.
 • Pectines stabiliseren en binden vocht.
 • Urea - ureum - is geschikt voor de verzorging van de droge huid.
 • Melkzuur hydrateert en verzacht de huid.

Met uitzondering van plantaardige pectines komen alle stoffen van nature voor in het menselijk lichaam en worden daarom bijzonder goed verdragen.

Drie stappen naar een op het huidtype afgestemde verzorging

Als je specifiek wilt weten welke huidverzorgingslijn geschikt is voor jou, kun je in de volgende drie stappen eenvoudig zelf je huidtype bepalen. Dit maakt het gemakkelijk om de juiste huidverzorgingslijn en toepassing te vinden.

En zo werkt het:

 1. Reinig de huid: Reinig de huid eerst grondig met een reinigingslotion om vuil en make-upresten te verwijderen. Met een zachte pad of microvezeldoek kun je de huid voorzichtig droogdeppen.
 2. Laat de huid ademen: Het gereinigde gezicht moet 15 minuten rusten voordat het verder wordt verhelderd en verzorgd. Zuivere lucht is de beste tussenstap, ook voor dagelijkse verzorging.
 3. Observeer de huid:
  • Voelt ze soepel en ontspannen aan? Dan is de huid normaal. Ze kan een toner op alcoholbasis verdragen en een verzorgingslijn voor de normale huid, waarbij de nachtcrème rijker mag zijn dan de dagcrème.
  • Is de huid trekkerig? Dan is ze droog en kan ze geen toner op alcoholbasis verdragen. Reinigingsoliën zijn zachter. s Ochtends kan een frisheidsboost, bijvoorbeeld met thermaal water, volstaan. Een droge huid heeft veel hydratatie en verzorging nodig, maar irriterende ingrediënten moeten worden vermeden.
  • Glimt je huid na het reinigen evenveel als ervoor? Dan is ze vet en moet ze 's morgens en 's avonds getonifieerd worden met reinigingswater dat alcohol bevat. Lichte crèmegels hydrateren de huid in alle zachtheid. Een fruitzuurpeeling verwijdert hoornschilfers en werkt ontstekingsremmend.
  • Zijn je wangen strak terwijl je voorhoofd en kin glanzen? Dit duidt op een gemengde huid. Een zachte reinigingsgel is ideaal, gevolgd door reiniging met een toner met een kleine hoeveelheid alcohol. De T-zone - voorhoofd, neus en kin - behandel je dan met een lichte fluid, de zone rond droge ogen en wangen met een rijkere moisturiser.
  • Is je huid geïrriteerd en rood alleen al door het wassen? Dan is ze gevoelig en moet ze zachte hydraterende stoffen krijgen zoals linoleenzuur en aloë vera. Nachtverzorging moet rijk zijn zodat de huid niet uitdroogt.

Olie-in-water of water-in-olie crème?

 • Lichte olie-in-watercrème (O/W) is geschikt voor de vette huid. Deze licht waterige emulsie heeft een watergehalte van ongeveer 80 procent.
 • Water-in-olie crème (W/O) is geschikt voor de droge huid. Deze crème heeft een lager watergehalte en bestaat voor ongeveer 60 procent uit olie.